6 Produse Comune Din Casa Care Pot Face Rau Animalului Tau

Facebook
WhatsApp
Twitter

Stim ca este greu sa ii rezisti atunci cand cerseste de mancare! Totusi va fi nevoie sa o faci, deoarece cateodata si cele mai inofensive (aparent) lucruri pe care animalul tau le ingereaza ii pot provoca mai mult rau decat crezi. Deseori, la clinica noastra ajung animalute care prezinta o multitudine de manifestari, posibile reactii la diverse substante despre care stapanii lor nu stiau ca le face rau.

Pentru a mentine animalul tau de companie intr-o stare optima de sanatate, iata o lista cu principalele produse din casa ta, din cauza carora se ajunge cel mai des la clinica veterinara:

1. Ciocolata

Cui din lumea aceasta nu ii place ciocolata? Pentru animale insa, ea prezinta 2 substante potential letale: Teobromina si Cafeina. Simptomele isi fac debutul la un interval cuprins intre 2 si 72 de ore de la consumare si pot fi sub forma de voma, diaree, tremuraturi ale mebrelor, aritmie sau respiratie ingreunata.

Daca interventia medicului veterinar nu se petrece la timp consumul de ciocolata este letal.

2. Ceapa si Usturoiul

Aceste 2 alimente fac parte din familia de plante Allium. Toate aceste tipuri de plante au un impact negativ asupra sanatatii animalelor, prin distrugerea celulelor rosii care sunt responsabile cu oxigenarea si hranirea la nivel de tesut sau organ. Consumul de ceapa sau usturoi, chiar si accidental poate produce animalutului o severa anemie. Printre cele mai intalnite manifestari ale consumului de ceapa sau usturoi se numara letargia, hipersalivatia, cianoza, voma, diareea, absenta coordonarii si chiar coma.

3. Strugurii si Stafidele

Strugurii sau stafidele consumate de animalele de companie, pot determina instalarea unei insuficente renale sau chiar un blocaj renal. Insa nu toti cainii si pisicile reactioneaza la fel!

Doza toxica este variabila, insa de obicei cand apar primele semne (voma, diaree, urinare anormala, lipsa apetitului pentru mancare, dezhidratare, letargie, halitoza), distrugerea la nivel renal este deja inceputa si din nefericire ireversibila.

4. Xylitolul

Popularul indulcitor natural ce inlocuieste zaharul, prezent in bomboane, pasta de dinti, guma de mestecat, prajituri sau dulciuri in general, consumat de catei si pisici poate duce la o hipoglicemie severa. In situatia in care dozele consumate sunt mai mari sau nu se intervine la timp, poate avea loc o manifestare hepatica mergand pana la necroza hepatica si asta intr-un timp foarte scurt. Simptomele specifice sunt voma, diaree, letargie, apatie, icter si scaun negru.

Atentie! Doza toxica de xylitol este de numai 0.1 g/kg.

5. Produsele de curatat

Substantele de curatat in casa fie ele acide sau alcaline pot afecta animalele de companie din cauza propietatilor lor corozive. Ele se gasesc in interiorul tuturor detergentilor, liantilor si produselor de indepartare a calciului/varului si a rugunei sau mucegaiurilor.

6. Medicamentele umane

Medicamentele uzuale cum ar fi de exemplu Nurofenul sau Paracetamolul pot aduce grave vatamari animalelor atunci cand sunt inghitite de catre acestea. Ele pot provoca ulcere gastrice si intestinale, precum si insuficiente renale.

Pentru orice probleme cu animalele dumneavoastra de companie, echipa Clinicii Veterinare Melodin Galati va sta la dispozitie si va ajuta cu rapiditate, profesionalism si placere de fiecare data!

Ti-a placut articolul?

Spune si prietenilor tai :

Facebook

date contact

Melodin in imagini

Articole recente